$67 «σκιώδη» τρις κυκλοφορούν οι τράπεζες! Όσα και το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Σήμερα, το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB), δημοσίευσε μία έρευνα για το Σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα. Αυτή η αναφορά είναι καθυστερημένη κατά 3 χρόνια, και είναι ουσιαστικά χωρίς νόημα, καθώς φτάνει στο ίδιο συμπέρασμα με όλες τις άλλες πρόσφατε έρευνες για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα: είναι πολύ μεγάλο, πολύ δυσκίνητο και πολύ επικίνδυνο, αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα ουσιαστικό για να ελεγχθεί.

Συγκεκριμένα, το FSB ανακάλυψε ότι το μέγεθος του Αμερικάνικου σκιώδους τραπεζικού συστήματος υπολογίζεται στα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ακολουθούμενο από αυτό της Ευρωζώνης με 22 τρις (ή το 111% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2011), και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 9 τρις δολάρια. Το συνολικό σκιώδες τραπεζικό σύστημα, που δεν πρέπει να συγχέεται με τα παράγωγα, είναι τώρα στα 67 τρισεκατομμύρια δολλάρια, 6 τρις παραπάνω απ’ ό,τι θεωρούνταν, και ουσιαστικά ίσο με το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2011 (70 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ το Αμερικανικό σκιώδες τραπεζικό σύστημα συρικνώνεται, αυτό της Ευρώπης αυξάνεται.

Το FSB, ένας οργανισμός παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής που αποτελείται από ρυθμιστικές αρχές και κεντρικές τράπεζες, ανακάλυψε πως το σκιώδες τραπεζικό σύστημα αυξήθηκε κατά 41 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2002 έως το 2011. «Προκειμένου να μετριαστεί η συσσώρευση των κινδύνων, πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλα εποπτευτικά και ρυθμιστικά πλαίσια λειτουργίας για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα», γράφει ο Οργανισμός στην αναφορά του.

Παράκαμψη των δανειστών

Οι εποπτικές αρχές αναφέρουν πως οι σκιώδεις τραπεζικές δραστηριότητες είναι εκείνες που επιτρέπουν στις τράπεζες να εκτελούν συναλλαγές εκτός ισολογισμών, καθώς κι εκείνες που επιτρέπουν στους επενδυτές να παρακάμψουν τους δανειστές και τις αγορές.

Το FSB ανέφερε επίσης πως πρέπει να εγκαθιδρυθούν αυστηρότεροι κανόνες για συμφωνίες επαναγοράς και δανεισμό τίτλων (repos), προτείνοντας στις ρυθμιστικές αρχές να εφαρμόζουν τις ελάχιστες προδιαγραφές για τον υπολογισμό των απωλειών για τους διάφορους τύπους των χρεογράφων που χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές.

Οι συμφωνίες επαναγοράς είναι συμβόλαια, στα οποία ο ένας επενδυτής συμφωνει να δανειστεί (στο repo rate) και να πουλήσει ένα χρεόγραφο και στη συνέχεια να το επαναγοράσει σε μία μελλόντική ημερομηνία σε μία συγκεκριμένη τιμή. Οι συμφωνίες δανεισμού χρεογράφων περιλαμβάνουν θεσμικούς επενδυτές, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, που δανείζουν χρηματοοικονομικά μέσα έναντι ασφάλειας σε μετρητά.

ΕΠΑΜ Πάτρας με πληροφορίες από Bloomberg και ZeroHedge

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: