ΠΑΣΟΚ: Χάσμα γενεών – Η παλιά φρουρά ψήφισε – Δημοσκόπηση της DATA RC

www.somethink.gr_pasok_new_logo_2012_620x450px_05

pelop.gr

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διεξήγαγε την Κυριακή, αποκλειστικά για την «Πελοπόννησο», η DATA RC στις κάλπες της Πάτρας, καταγράφοντας σφυγμό ενός σημαντικού τμήματος της τοπικής κοινωνίας.

*Η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε αυτό που κατέγραψε ήδη από την προηγούμενη ο γυμνός οφθαλμός του ρεπορτάζ. Στις κάλπες πήγαν κατά κύριο λόγο μέλη ΠΑΣΟΚ της πρώτης του γενιάς, συνοδοιπόροι του Ανδρέα. Οι νέοι ήταν εξαφανισμένοι. Είτε επειδή δεν τους εξέφραζε η όλη διαδικασία είτε επειδή θέλουν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους κι άλλο είτε επειδή δεν τους εκφράζει πλέον το ΠΑΣΟΚ εντελώς.

Στις βουλευτικές κάλπες θα διαπιστώσουμε τι ισχύει. Σημειωτέον, τα δύο τρίτα των εκλογέων ήταν άνδρες. Οι κυρίες προτίμησαν άλλες ασχολίες και πάντως δεν τις έχει εμπνεύσει κάποιον πολιτικό έρωτα ο Ευ. Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, στην ακτινογράφηση των διαθέσεων των εκλογέων της Κυριακής, προκύπτουν απαντήσεις ισορροπημένες και φαινομενικά αντιφατικές. Οι «παλιοί» του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να παραδέχονται ότι η χώρα έχει υποστεί καθίζηση, αλλά δεν θέλουν να τη χρεώσουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

*Οι μισοί εκλογείς τάχθηκαν υπέρ του μνημονίου, οι άλλοι μισοί εναντίον. Αυτό εκ πρώτης όψεως δηλώνει διχασμό στη βάση, αλλά ένα πάντρεμα των γνωμών θα μπορούσε να βγάλει την άποψη «πάλι καλά που σωθήκαμε από τα χειρότερα, αλλά πάρτε πίσω και κάτι».

*Ούτε συζήτηση το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή. Το απορρίπτει το 95%.

* Ο Γ. Παπανδρέου διχάζει, επίσης, τον παραδοσιακό κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Η δημογραφική ακτινογράφηση των μελών και φίλων ΠΑΣΟΚ, που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση να εκλέξουν Βενιζέλο με κάλπη, μας παραπέμπει στο πληθυσμιακό κομμάτι που αποκαλείται «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ».

Πολίτες, με άλλα λόγια, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι από μέσης έως μέτριας μόρφωσης.

Ηλικιακά «βλέπουν» στην εποχή που το ΠΑΣΟΚ ιδρυόταν: Το 61,8% βρίσκεται στο κόμμα από τις επικές μέρες του 1980. Γύρω στο 85% των εκλογέων καταλαμβάνουν τον χώρο μέση – μεγάλη ηλικία, ενώ μόλις το 8% ανήκει στις ανθοφόρες ηλικίες από 18 μέχρι 34. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τέτοιους ψηφοφόρους. Σημαίνει είτε ότι δεν διανοήθηκαν να πάνε να ψηφίσουν είτε ότι το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα σφριγηλό, νεανικό και «ερωτεύσιμο» στο παρελθόν, κινδυνεύει να χάσει την επαφή του με τη νεολαία.

Τέλος, η πολύ μεγάλη απουσία γυναικών από την κάλπη προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις.

Διαβάστε αναλυτικά τις λεπτομέρειες και δείτε τους σχετικούς πίνακες της δημοσκόπησης της DATA RC στην «Π» που κυκλοφορεί.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s