Ημερίδα με θέμα: «Οικονομική Κρίση : Η θέση & η προοπτική της Ελλάδας στην ευρωζώνη»

Πηγή skaipatras.gr

Ημερίδα με γενικό   θέμα: «Οικονομική  Κρίση : Η θέση & η προοπτική της Ελλάδας στην ευρωζώνη», διοργανώνει το Ινστιτούτο Πολιτισμού & Ποιότητας Ζωής (Ι.ΠΟ.ΠΟΙ.Ζ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και ώρα 7:30 μ.μ  στο χώρο πολιτισμού «ΠΕΡΙ –ΤΕΧΝΩΝ» (Κανακάρη 65). Στην Ημερίδα θα μιλήσουν οι:
Δημήτρης Καζάκης οικονομικός αναλυτής,
Κώστας Τσεκούρας  καθηγ. Οικονομικών  Παν/μίου Πατρών και
Διονύσης Καφούσιας οικονομολόγος  καθηγ. ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Με κοινό τόπο την οικονομική κρίση στην Ε.Ε.  και το ειδικό βάρος που έχει η κρίση του Ελληνικού  χρέους για την οικονομία και τη γενικότερη  πορεία της χώρας μας,  οι τρεις εισηγητές  θα  αναλύσουν τις αιτίες της  παρούσας οικονομικής πραγματικότητας   και   ο κάθε ένας από την σκοπιά του θα καταθέσει απόψεις για τις μελλοντικές εξελίξεις και για τους μηχανισμούς αποτροπής δυσάρεστων και απευκταίων εξελίξεων  όπως αυτές  μιας άτακτης χρεοκοπίας ή βαλκανοποίησης της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο γνωστός οικονομικός αναλυτής  κ. Δημήτρης Καζάκης θα μιλήσει με θέμα: «Η κρίση χρέους: Το ενδεχόμενο πτώχευσης. Τρόποι αποτροπής της».

Με τίτλο εισήγησης : «Το Euro or not to Euro? Αυτό είναι το (λάθος) ερώτημα», ο καθηγ. Οικονομικών Παν/μίου Πατρών Κώστας Τσεκούρας θα παρουσιάσει από την πλευρά της οικονομικής θεωρίας, τα βασικά επιχειρήματα των δύο προσεγγίσεων, υπέρ της παραμονής ή όχι στην Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας,  ότι η επικέντρωση στο συγκεκριμένο ερώτημα, αποκρύπτει το πραγματικό πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας αυτό δηλαδή του μεγέθους και της σύνθεσης της παραγωγικής  βάσης.

Το ερώτημα «Βαλκανοποίηση της οικονομίας ή διζωνικό νόμισμα;» επέλεξε για τίτλο της εισήγησής του ο καθηγ. του ΤΕΙ Μεσολογγίου οικονομολόγος Dr Διονύσης Καφούσιας, ο οποίος  θα επισημάνει ότι  με τα μνημονιακά προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης προωθείται ήδη μια πολιτική ύφεσης. Παράλληλα θα αναδείξει, ότι η  έλλειψη νομισματικής πολιτικής   υπαγορεύει τη σταδιακή εσωτερική υποτίμηση που οδηγεί τη χώρα στο παρελθόν και συντείνει στη βαλκανοποίηση της  οικονομίας ως αναπλήρωση της χαμένης ανταγωνιστικότητας, προτείνοντας  εξυγίανση του κράτους σε συνδυασμό με ένα διζωνικό νόμισμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει  όρους  αυτοδύναμης ανάπτυξης και απεξάρτησης από τα επαχθή οικονομικά και  πολιτικά δεσμά της δανειακής σύμβασης.

Την Ημερίδα θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ι.ΠΟ.ΠΟΙ.Ζ. ομ.καθηγητής  του Παν/μίου Πατρών Στέφανος Παϊπέτης.

Τη  συζήτηση θα συντονίσει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ι.ΠΟ.ΠΟΙ.Ζ. δημοσιογράφος Τέτα Γιαννάρου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: