ΑΠΟ ΤΑ… ΠΑΜΠΕΡΣ ΤΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ, ΣΤΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΤΟΥ «ΛΟΥΑ – ΛΟΥΑ»

Του Δ. Κεμπέ

Από τα πάμπερς στις σακούλες και από τα 30 δισ. δραχμές του Κοσκωτά στα 700 εκατ. ευρώ (σ.σ.: περίπου 260 δισ. δραχμές) του Λαυρεντιάδη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο που ουδείς –πλην ελαχίστων και πάντως όχι πολιτικών– αποτολμά να μιλήσει για σκάνδαλο. Αντιθέτως, όποιος επιχειρεί να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την υπόθεση αντιμετωπίζεται, στην καλύτερη περίπτωση, ως συνωμοσιολόγος και στη χειρότερη αποβάλλεται από το «σύστημα» και οδηγείται σε «λουκέτο», όπως συμβαίνει με την «Ελευθεροτυπία».

Κι ενώ ο μεταβατικός πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προσπαθούν να αποφύγουν τους «σκοπέλους» , πότε σιωπώντας και πότε κραυγάζοντας σε βάρος όσων «σκαλίζουν» το θέμα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ι. Δραγάτσης, έδωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη και σε 29 ακόμη μέλη της Proton Bank και άλλων επιχειρήσεών του το περιθώριο να απολογηθούν στο διάστημα μεταξύ 16-20 Δεκεμβρίου, επειδή δήλωσαν ότι δεν είχαν ετοιμάσει ακόμη τις απολογίες τους. Οι νέες ημερομηνίες πάντως που δόθηκαν αποτελούν –σύμφωνα με πληροφορίες– και την τελευταία προθεσμία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τα αδικήματα που φέρεται ότι τελέστηκαν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως εγκληματική οργάνωση, απάτη με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1609/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξηγήσεων και εφόσον δεν κληθούν νέοι ύποπτοι, ο εισαγγελικός λειτουργός θα συντάξει σχετικό πόρισμα για τα αποτελέσματα της έρευνάς του και στη συνέχεια θα προχωρήσει –εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι απαραίτητες ενδείξεις– στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος υπόπτων.

Στοιχεία

Από τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα ποινική έρευνα, το ποσό για το οποίο «ελέγχεται» ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 51 εκατομμύρια ευρώ που αρχικώς είχαν εντοπιστεί και τα οποία έσπευσε να επιστρέψει ο ίδιος βάσει νόμου, ζητώντας το ακαταδίωκτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα αυτά φέρεται να εκταμιεύθηκαν από τα ταμεία της Proton Bank κατά το έτος 2010 σε δάνεια με προνομιακούς όρους προς «εταιρείες αμέσου ή εμμέσου επιρροής του Λ. Λαυρεντιάδη». Ο και αποκαλούμενος «Λούα – Λούα» φέρεται να δάνειζε ανενεργές εταιρείες του με ευνοϊκούς όρους από την τράπεζά του και τα χρήματα αυτά είχαν τελικό αποδέκτη έναν διοικητικό υπάλληλο που –σύμφωνα με πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος– είναι το κύριο πρόσωπο που πραγματοποίησε αναλήψεις μετρητών σε σακούλες για λογαριασμό του επιχειρηματία.

Η πορεία

Η χρηματιστηριακή κοινότητα άρχισε να προσέχει τον 40χρονο επιχειρηματία το 2005, όταν πακέτα επί πακέτων μετοχών της Νεοχημικής άρχισαν να μεταβιβάζονται σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η Νεοχημική πωλείται στην Carlyle έναντι 700 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 19 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η τιμή εισαγωγής της ήταν μόλις 1,39 ευρώ. Είχε προηγηθεί βέβαια η εκμετάλλευση της θετικής συγκυρίας και οι αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις μικρότερων εταιρειών, όπως αρχικά έγινε με τις Veterin, Lamda Detergent και Elpharma. Μόνο οι χρηματιστηριακές υπεραξίες, που προέκυψαν με την απορρόφηση των τριών εταιρειών, υπολογίστηκαν στα 250 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση Λαυρεντιάδη, κατά τα τέλη του 2008, πως αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alapis προκάλεσε αμφίσημη αίσθηση στην αγορά. Η εξήγηση που δόθηκε από τον ίδιο είναι πως μαζί με άλλους επιχειρηματίες θα προχωρήσει στην ίδρυση private equity fund που, με έδρα το Λονδίνο, θα κυνηγήσει επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες θα «προσφέρει» η κρίση. Στόχος ήταν η συγκέντρωση ενός δισ. ευρώ με πρώτη επιχειρηματική κίνηση του fund την επαναγορά της Alapis. Οι αντίπαλοί του απλά του προσήψαν ότι εγκατέλειψε το δημιούργημά του, αφού προηγουμένως είχε αποκομίσει υπερκέρδη… Όπως θα δούμε, όμως, πιο κάτω, η υπόθεση δεν ήταν τόσο απλή…

Επαναγορά

Στις 9 Μαΐου του 2008 ο Δρ. Ρόμπερτ Ίστον, διευθύνων σύμβουλος του Carlyle Group, έλεγε: «Αυτή είναι η πρώτη επένδυση του Carlyle Group σε ελληνική εταιρεία. Πέρα από την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς όλα αυτά τα χρόνια της Νεοχημικής στον τομέα που αναπτύσσεται, αποτελεί και την ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβου μας για επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη». Η Νεοχημική ήταν η εταιρεία του Ομίλου Λαυρεντιάδη που αγόραζε το Carlyle, ένα εκ των δύο-τριών μεγαλυτέρων equity funds του πλανήτη, συνώνυμο τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο με την κυριαρχία της Αμερικής στην παγκόσμια οικονομία, αλλά ένα fund – σύμβολο της αμερικανικής εξουσίας του χρήματος. Άλλωστε, εξακολουθεί να είναι επίτιμος πρόεδρος του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

Έναν χρόνο και λίγους μήνες μετά, στα τέλη του 2009, ο Δρ. Ίστον θα παρακαλούσε να μην τα είχε πει ποτέ αυτά τα μεγαλόσχημα για την εταιρεία «κελεπούρι» του κ. Λαυρεντιάδη, την οποία είχε αγοράσει έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ μετά βαΐων και κλάδων. Ο Λαυρεντιάδης αγόρασε πίσω τη Νεοχημική στα τέλη του 2009, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν τουλάχιστον 3 μήνες, όπως ακριβώς απαίτησαν από την αρχή του 2009 οι Αμερικανοί –χωρίς την παραμικρή διπλωματική στάση–, αλλά και οι περισσότερες από 10 τράπεζες που συμμετείχαν ενεργά στην αρχική εξαγορά, δανείζοντας το Carlyle Group.

Εξελίξεις

Τι συνέβη, όμως, μέσα σ’ έναν χρόνο και η εταιρεία που παρουσίαζε 123 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη το 2007, εν μέσω κρίσης κράταγε τη μετοχή της στα 19 ευρώ στο Χρηματιστήριο, παρουσίαζε άνοδο και πωλήσεων και κερδών το α’ εξάμηνο του 2008 και μέσα σε 9 μήνες, υπό τη διοίκηση των Αμερικανών και όχι του κ. Λαυρεντιάδη πια, γύρισε σε ζημιές 56,6 εκατομμυρίων ευρώ, κύκλο εργασιών μόλις 211 εκατομμύρια και υποχρεώσεις 940 εκατομμύρια; Πόσο τραγικό μπορεί να ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2008;

Η πλευρά Λαυρεντιάδη υποστηρίζει ότι πολύ απλά οι Αμερικανοί κακοδιοίκησαν την εταιρεία, αλλάζοντας 3 φορές το management μέσα σε 9 μήνες. Οι Αμερικανοί άφησαν να διαρρεύσει, ακόμη και με δημοσιεύματα στους Financial Times, ότι η εταιρεία δεν ήταν τόσο «κελεπούρι» και ότι υπήρχαν ακόμη και υπερτιμολογήσεις πρώτων υλών σε άλλες εταιρείες του Έλληνα επιχειρηματία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Νεοχημική είναι μια εταιρεία παραγωγής πρώτης ύλης απορρυπαντικών, λιπασμάτων κ.λπ., και κυρίως το τμήμα των φαρμάκων της (δηλαδή, το πραγματικό κελεπούρι) ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε προλάβει να το μεταφέρει στην επίσης δικών του συμφερόντων εταιρία Alapis λίγο πριν γίνει το deal. Δηλαδή, έπιασε τους Αμερικανούς ως… αμερικανάκια.

Η συμφωνία

Ο Λαυρεντιάδης υποχρεούτο εντός ενός χρονικού διαστήματος, αν κάτι δεν πάει καλά, να πάρει πίσω την εταιρεία, πράγμα που έκανε τον Νοέμβριο του 2009, μέσω της Lamda Partners, του equity fund που ίδρυσε πριν από έναν χρόνο για επενδυτικούς λόγους. Το deal της επαναγοράς του τους άφησε (τότε) όλους χαρούμενους: Οι τράπεζες ήταν ευχαριστημένες που πήραν πίσω τα λεφτά τους και η Carlyle πήρε πίσω ένα μέρος της επένδυσής της. Καλό ήταν και για τη Lamda partners, που κατάφερε τότε να σταματήσει τον πόλεμο «φθοράς» διεθνώς του Έλληνα επιχειρηματία.

Alapis

Όσον αφορά την Alapis, έναν χρόνο πριν την πώληση, η εταιρεία –εκμεταλλευόμενη τη θετική χρηματιστηριακή συγκυρία– είχε ολοκληρώσει αύξηση μαμούθ ύψους 817 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, μέσα σε έναν χρόνο, η πλευρά Λαυρεντιάδη έκανε συμφωνίες και κινήσεις που τις απέφεραν 1,320 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 450 δισ. σε δραχμές. Η Alapis είχε προαναγγείλει και νέο γύρο εξαγορών πλην όμως το επενδυτικό πρόγραμμα επιβραδύνθηκε λόγω της κρίσης. Όσον αφορά τη Νεοχημική, το Carlyle Group αποκτούσε το πλειοψηφικό πακέτο μίας εταιρείας που αναμενόταν να καταγράψει καθαρά κέρδη 60 εκατομμυρίων ευρώ το 2008, ενώ οι προηγούμενες οικονομικές χρήσεις έτρεχαν με ιλιγγιώδη ρυθμό ανάπτυξης.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας κρατούσε το 20% της εταιρείας που το παραχώρησε στη συνέχεια έναντι 19 ευρώ ανά μετοχή, κάτι το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι ο ξένος επενδυτικός οίκος αποτιμούσε τη Νεοχημική στα 749 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, 150 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή 40 πάνω από την αξία του Ομίλου Βιοχάλκο.

Πηγή: paraskhnio.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: